Victor Socaciu vrea sa demonstreze ca poate ridica embargoul impus in TVR cu privire la difuzarea manelelor

30 10 2007

Aseara, in cadrul dezbaterii organizate de ASCMedia in Club A, unde au fost invitati Victor Socaciu, membru al CA din TVR, si Tudor Octavian, scriitor, comentator, publicist etc, s-a vorbit despre propunerea lui Socaciu de a difuza manele la postul public.

Fara a avea un studiu cu privire la preferintele telespectatorilor TVR, fara nicio baza concreta de lucru, cu o idee falsa, Victor Socaciu a argumentat ca de ce ar trebui ca TVR-ul, un post care ne toaca banii de zeci de ani, sa difuzeze manele: pentru ca manelele ar putea culturaliza etnia. Daca stau bine sa ma gandesc, majoritatea rromilor nici macar nu se uita la televizor fie pentru ca nu au, fie pentru ca nu vor.  

Discutia s-a purtat pe mai multe paliere, pentru ca folk-istul nu are background foarte bun in ceea ce priveste deciziile pe care TVR le-a luat in decursul anilor, motiv pentru care singurul argument al cantaretului, repet, membru in CA, a fost legat de promovarea culturii rrome. In speta, au fost oameni in sala care au argumentat, pe buna dreptate, ca manelele nu sunt specifice culturii rrome, ci doar unei subculturi. La dezbatere a participat si un baiat care lucreaza la Agentia de Monitorizare, de origine rrom, care a spus ca el nu asculta manele. De aici trag  concluzia era ca TVR-ul vrea sa faca rating cu manelele.

Una din intrebarile pe care i le-am pus lui Socaciu a fost legata, evident, de bani. Cam cati bani ar fi dispus sa plateasca TVR-ul pentru a difuza o manea? Cum ma asteptam, Socaciu nu are habar de acest aspect, dar ce m-a deranjat si mai tare a fost argumentul pentru care solistul a acceptat sa faca parte din Consiliu: pentru ca l-a propus PSD si atat. Este unul raspunsurile pe care as fi preferat mai degraba sa nu le stiu, mai ales ca am crescut cu muzica lui Socaciu. Si totusi, acest om, care este platit de noi toti, are un scop: ridicarea embargoului asupra manelelor. De parca TVR-ul nu ar avea probleme mai importante de rezolvat decat acest embargou.

Tudor Octavian a spus foarte simplu ca prefera sa-l asculte pe Mozart in pofida tuturor aparitiilor din muzica. Ideea lui Socaciu mai are o problema: cum se vor alege melodiile, in situatia absurda in care TVR ar difuza manele? Care ar trebui sa fie cele mai potrivite versuri? Oricum, ideea de a culturaliza rromii cu manele este una foarte neinspirata. Interesant este ce mi-a spus Tudor Octavian: ca rromii nu pot fi educati decat cu mitraliera. Si cred ca are dreptate, tinand cont de faptul ca porcii  dati de francezi rromilor din Timis au fost mancati, desi ar fi trebuit sa ajunga in ferme.

Imi amintesc ca, in urma cu ceva ani, TVR avea o emisiune pentru minoritati in limba magiara si subtitrata in limba romana. Ma intreb de ce a intrat in grila o astfel de emisiune, de ce a fost scoasa si daca nu ar fi o idee sa existe emisiuni in limba rromani. Din pacate, Socaciu a evitat sa raspunda la aceste intrebari si din acest motiv sunt convinsa ca embargoul nu va fi ridicat sub nicio forma, chiar daca solistul si-a facut imagine si in postura de membrul al CA si a reusit sa promoveze TVR-ul prin presa.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: