Lepadarea de Chireac

12 11 2007

CTP-ul scrie in Gandul un editorial infect despre demisia lui Chirieac. Presedintele CRP deplange intr-un mod cat se poate de penibil faptul ca unul dintre membrii fondatori al cotidanului „Gandul” nu ar fi raportat board-ului afacerile in care este implicat, care ar fi aflat din presa ca fostul editor intermediaza pentru Motorola.

In acest context, pe CTP il apasa foarte tare problema moralitatii si apreciaza ca imaginea contidianului a avut de suferit din acest punct de vedere. Poate ar trebui sa se uite atent in ziar si sa vada maniera in care sunt scrise niste stiri simple si atunci sa-si dea seama de imaginea reala a ziarului.

CTP-ul reda in editorialul lui argumentele lui Chirieac care, cica, ar sta la baza demisiei: atacurile „absurde” la adresa lui Popescu si a ziarului. Chirieac mai spune ca: „in Romania asistam la o confuzie grava a valorilor economiei de piata, dublata de o campanie furibunda de decredibilizare a presei”. Cu aceste argumente ale unui fost editor sunt convinsa ca Chirieac nu a demisionat, ci a fost obligat de Sarbu sa plece.

Totusi, Chirieac putea sa renunte sa aiba 35% din firma care intermediaza echipamente Motorola  pentru STS. Dar, in aceste conditii, s-ar fi spus daca nu cumva, prin renuntarea la o afacere, Chirieac isi recunoaste practic vina. Anyway, acum tipul poate fi considerat un proscris, dar cred ca va putea oricand sa fie „recrutat” de staff-ul oricariu partid pentru consultatnta de strategie. Acum, ca stim si cum functioneaza afacerea fostului editor, sunt convinsa ca, in cazul in care Chirieac va da consultanta pentru oricine, vor aparea in presa, mai ales in Gandul, transcripte despre orice.

In aceleasi editorial, CTP-ul raporteaza natiunii ca el nu este implicat in nicio afacere. Eu cred ca sa fii presedinte al CRP si director de ziar este o incompatibilitate grava, mai ales cand CRP-ul reprezinta exclusiv patronii de presa. Nu ar trebui sa plece de acolo, ca tot veni vorba de moralitate? OK, nu este actionar la vreun SRL sau SA, oricat de greu mi-ar veni sa cred, dar el reprezinta niste interese cand vine vorba de atitudinea pe care, cica, presa o are vizavi de anumite probleme.

Oricum, e bine ca tot mai multe ziare si posturi TV se retrag din CRP sau, din motive obscure, sunt date afara. In stilul asta, CRP-ul isi va pierde autoritatea si, sper eu, sa ma trezesc intr-o buna zi si sa gasesc o organizatie de jurnalisti curata, cu vizibilitate mare, care sa militeze intr-adevar pentru o cauza a jurnalistilor.

Cel mai crunt in acest editorial mi se pare solicitarea CTP-ului ca toti ziaristii redactiei sa depuna o declaratie de afaceri in care sa precizeze cum sunt ei implicati in afaceri. Ma tot gandesc daca nu ar trebui sa fie o chestie la nivel national pentru jurnalisti sa si raporteze nu afacerile, ci spagile pe care le fac.

Putini sunt inconstienti si semneaza sa fie actionari, gen Chirieac, dar o groaza fac spagi imense. Si cred ca ar trebui ca CTP-ul sa fie primul care sa-si clarifice situatia. Problema e alta insa. Dupa ce se depun declaratiile astea, cine le verifica? Nimeni. Si atunci, declaratiile astea au valoare nula. Si tot la moralitate si la bun simt se rezuma problema, caci multi indivizi din board-ul diferitelor trusturi de presa si nu numai aplica varianta „scrie si tu de ala, dar vezi cum faci, sa fie frumos si sa nu se prinda ceilalti”.

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

12 11 2007
alchimitza

salut

misto faza cu spagile…
insa, pe langa aia care stiu ce e aia o spaga, mai cad si nevinovatii care chiar scriu stiri 🙂
personal, am inteles cine e corupt sau „tentat sa”, cand tzipa in gura mare pe sub birou ca stie sigur cum ala si ala si ala e corupt…
ei chiar cred ca toata lumea „gandeste” ca ei?…lol..pasarica lu’ mihai viteazu e uneori doar o curca bleaga…
imi mai plac doua kestii in presa romana: 1.cum se stropsesc cele care au devenit celebre doar fiindca au fost nevestele cuiva la cele care sunt nevestele cuiva.
2.cum au uitat unii ca au fost si ei acuzati de coruptzie.
si cum n-am uitat noi:p

12 11 2007
jordash

N-ai inteles un fenomen care se poarta de ceva vreme, prostul scrie, iar sefu’ incaseaza. Pe tine, ca nevinovat, te ajuta in sensul ca nu te da afara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: