Reforma in SIE – fostul ministru al Externelor, propus pentru sefia Serviciului de Informatii Externe?

14 11 2007

Doua cotidiane centrale de orientari diferite, Jurnalul national si Cotidianul, scriu azi ca Mihai Razvan Ungureanu ar putea fi propus de presedinte ca sef al SIE. Jurnalul se axeaza pe informatii obtinute de la oameni politici la nivel inalt, iar Cotidianu spune ca a aflat de aceasta nominalizare de la oamenii din servicii.

Anyway, imi e foarte greu sa cred ca nu este una si aceeasi sursa pentru ambele ziare. In speta, cred ca cineva din Parlament, probabil de la Comisia pentru Siguranta Nationala si altele, ma gandesc mai exact la Norica Nicolai, a spus ceva cuiva, probabil celor de la Jurnalul, ca a auzit ca s-ar putea sa ajunga Ungureanu director la SIE, iar oamenii lui Vantu au auzit si ei asta, dar, din deontologie exagerata sau, pur si simplu, pentru a nu cita aceeasi sursa cu baietii lui Felix, probabil ca au sunat instant la servicii si l-au intrebat, cel mai probabil, pe Predoiu daca pate confirma posibilitatea ca Ungureanu sa ajunga sa le fie sef si Predoiu a confirmat ca exista o astfel de posibilitate.

Daca ma gandesc mai bine, Predoiu ar fi putut confirma ca si eu as putea ajunge sef la SIE, presedinte sau mai stiu-eu-ce in anumite conditii si cu anumite favoruri. Totusi, urmand aceasta ipoteza plina de probabilitati reprobabile, imi vine foarte greu sa cred ca Ungureanu ar accepta sa conduca SIE. Adica, Besescu il putea propune linistit, asa cum l-a propus si pe Saftoiu, care, desi nu  fost confirmat de Parlament, a ajuns director. 

Cu toata simpatia pe care o am pentru acest baiat, nu cred ca are ce cauta el acolo. Adica, el e diplomat. Nu zic ca nu trebuie sa fie diplomat individul care conduce SIE, din contra, dar el nu are experienta muncii de acest gen.

Basescu se putea prevala cand a vorbit de Ungureanu, caci nu stiu de ce, dar un feeling ca s-a discutat chiar foarte intens, de o chestie pe care a scris-o Ziua, cand a vorbit despre atributiile pe care le are SIE cand vine vorba de prevenirea unor situatii atat de dificile cum a fost cea legata de Mailat, chestie care mie mi se pare conforma cu realitatea caci, intr-adevar, nu SIE trebuia sa se ocupe exclusiv de cazul Mailat, dar situatia trebuia gestionata in asmanblu, caci oricand putea degenera. Si atunci sunt convinsa ca Ungureanu ar fi stiut sa previna, chiar si din pozitia de sef al SIE, emiterea decretului pentru expulzarea romanilor.

Totusi, e interesant cand se lanseaza astfel de zvonuri. Dupa ce face Cioroianu gafe dupa gafe, de parca ar fi intr-un sitcom american de cea mai proasta factura, in pragul euroalegerilor care coincid cu referendumul pentru uninominal.

Daca ma gandesc mai bine, cred ca la ora asta Basescu ar putea discuta cu Tariceanu despre readucerea pe post a lui Ungureanu la Externe, ca tot zicea Boureanu ca liberalii l-ar schimba pe Cioroianu daca ar avea cu cine si, nu stiu de ce, dar il cred cand zice asta.

Deci, cea mai probabila solutie este ca Cioroianu sa dispara si sa revina Ungureanu la sefia MAE, care e si din PNL, caruia insa Tariceanu i-a cerut demisia. Oricum ar fi, si daca Ungureanu s-ar intoarce la Externe si daca va fi propus pentru sefia SIE, Tariceanu are de pierdut.

Cred ca Cioroianu va pleca cat de curand si atunci o solutie ar fi Ungureanu, care a reprezentat foarte bine Romania in orice circumstante. Exceptie face Corina Vintan, purtatoarea lui de cuvant, care, atunci cand a fost isteria cu muncitorii romani arestati in Irak de americani despre care Basescu avea amnezii, ar fi trebuit sa taca sau sa lase pe cineva care stie sa vorbeasca sa explice ce si cum.


Acțiuni

Information

Lasă un comentariu