Paradoxurile vietii studentesti dupa modele importate din _ _ U E

30 01 2008

Cea mai enervanta chestie la sistemul Bologna este legata de laboratoarele restante. Deci, tu, student, defilezi prin laboratoarele facultatii din an in Pasti si din Pasti in Craciun, cand se fac bilanturile semestriale si constati ca ai restante la nu-stiu-ce disciplina din care oricum nu ai invatat nimic pentru ca laboratorul in cauza era dotat doar cu mese, scaune si printre ele doua-trei modele de aparatura din ’85 cu ‘nspe mii de fire scoase.

Trecand peste detalii, ti se spune ca nu ai promovat laboratorul pentru ca nu ai venit sa asculti un individ care iti povesteste istoria artefactului. Ripostezi verbal pe un ton controlat si spui subtil o realitate, ca nu are sens sa-ti pierzi timpul prin muzeele facultatii pentru ca mai ai si alte lucruri de facut. Si profesorul iti prezinta o alta realitate care zice ca facultatea nu este obligatorie.

Si dupa toata discutia, intrebi ce poti face sa nu mai ai restanta. Si ti se spune ca trebuie sa refaci laboratorul. Si ca sa refaci laboratorul trebuie sa platesti orele pe care tu le petreci acolo. Si calculezi ca in 14 saptamani de scoala dintr-un semestru, caci, in general, atat dureaza si un laborator, trebuie sa mergi din doua in doua saptamani in mizeria de facultate care a fost odata a statului si sa stai doua ore intr-un laborator infect si pe deasupra sa platesti  vreo 500 de mii de lei vechi pentru fiecare ora in care ai inhalat jeg. Cam asta este tariful practicat de facultatile Bologna din Universitatea „Bucuresti” pentru cei care au restanta la un laborator.

Asta inseamna ca dai vreo sapte milioane per restanta la un singur laborator, in situatia in care laboratorul se face o data la doua saptamani si dureaza doua ore. Intr-o logica simpla ajungi la concluzia ca un laborator semestrial de patru ore sau unul anual de doua ore poate costa vreo 14 milioane, in conditiile in care taxa de scolarizare pe un an la UB ajunge undeva pe la 20 de milioane. Acum, problema e ca nu stiu foarte bine metoda de calcul pentru „recuperarea” celorlalte tipuri de laboratoare, dar asta nici macar nu mai conteaza. Sa dai 70 la suta din costul unui semestru de scolarizare ca sa recuperezi 14 ore de laborator e aberant. Pai in stilul asta, ca sa recuperezi trei laboratoare platesti inca o data taxa de scolarizare pe un an. Numai in Romania se putea intampla asta.

Si in tot calculul asta, profesorii universitari se plang de salarii mici, facultatile din universitatile mari sunt focare de infectie pentru ca banii se duc, in principal, pe amenajarile birourilor conducatorilor din aceste mirobolante institutii.

E curios de vazut cam ce incasari au avut universitatile din taxa pe recuperare in acesti primi trei ani si cati din acesti bani au fost investiti nu in mobilier, ci in dotarea laboratoarelor cu echipamente pe care sa le foloseasca studentii, caci, in mod normal, cheltuielile ar trebui sa fie defalcate. Oricum, sunt multe firme care practica lejer discounturi, doar-doar or primi o deducere din nu-stiu-ce impozit.

O alta problema care ma seaca are legatura cu banii pe care ii cheltuie universitatile pentru intretinere si curatenie. Si nu stiu de ce am impresia ca lunar se aloca sume imense doar pentru acest lucru, desi universitatile mai au putin si pica singure, fara sa bata vantul.

Dar ce ma enerveaza la culme este ca indivizii astia care sunt autoritati sanitare si care dau OK-ul pentru functionarea unei institutii nu fac nimic. Asteapta sa apara o sesizare la tembelizor si abia atunci ei se autosesiza si sa iau masuri. Strange thing… Si cand ma gandesc cati bani din bugetul statului alimentat de fraieri a risipit Nicolaescu pe analizele medicale obligatorii care sa evalueze starea de sanatate a populatiei fara ca ministrul asta sa se gandeasca la cate riscuri te expui cand intri intr-o baie din cladirea Politehnicii Bucuresti, de exemplu.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: