Iluzii despre fair-play-ul dambovitean

15 02 2008

OK. Deci Basescu continua sa atace in nestire pe oicine. Politicienii sunt intre ei cand se injura. Nu prea conteaza, caci ei se cunosc de ani de zile, au fost prieteni si apoi au devenit dusmani, si iarasi prieteni.

Ce ma deranjeaza foarte tare este atunci cand presedintele, o institutie in sine a statului, ataca presa, o jigneste si creste in sondaje din cauza asta. E un gest deplasat sa jignesti in masa alti  oameni, cum ar fi cei din presa, pe care, in princpiu, nu-i cunosti. Cei pe care ii stii sunt patronii lor si cred ca ar trebui sa se faca o distinctie. Nu cred ca s-a pus vreodata problema ca in Romania sa se solidarizeze ziaristii cu patronii de presa. Si asa, daca Basescu ar ataca patronii de presa pe niste argumente logice si demonstrate, probabil ca ar avea mai mlt succes off the record in randul jurnalistilor.

De exempu, presedintele ar putea „abuza” de cateva paragrafe din Constitutie, cum ar fi cel care spune ca, la cererea unei autoritati, se poate afla sursa veniturilor in mass-media. Chiar daca acest paragraf incalca regulile concurentei, e un intrument inca legal pentru a putea demonstra opiniei publice, cum ar fi simplilor cetateni, ca presa joaca mai murdar decat o face presedintele. Evident, atunci ar fi afectat si Partidul Democrat Liberal care, prin diversi membri, sprijina anumite organizatii de presa. Dar e foarte probabil ca presedintele sa reuseasca sa puna accentul pe alte partide in situatia in care ar face „deconspirarea”. Evident, in acest joc ar putea fi angrenate si alte institutii conduse de alte partide, lucru foarte interesant pana la un punct, atunci cand vor intervenii ONG-urile care apara presa si cele care sprijina piata libera.

Pe un precedent deja creat, cazul demisiei lui Chireac de la Gandul pe fondul intermedierii de aparatura Motorola pentru STS, s-ar putea ca multi dintre patroni sa se concentreze pe alte lucruri decat pe profit, cel putin o perioada. S-ar putea, de asemenea, ca CRP sa aiba o alta atitudine cand se discuta de fabricarea materialelor pentru campanii. Exista insa o sansa foarte mare ca un astfel de demers sa nu se faca niciodata pentru ca suntem in an electoral iar presa joaca un rol crucial in materie de partizanat politic. Si atunci, ma intreb cum se pot respecta alte paragrafe constitutionale care spun ca jurnalistii sunt obligati sa informeze corect, iar orice cetatean care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei trebuie sa dea dovada de buna-credinta atunci cand face ceva? Deci, ne aflam in continuare in acelasi cerc de influenta si manipulare in care totul de negoiciaza, indiferent de vointa noastra, a poporului.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: