Materiale pe comanda in „Romania libera”

26 02 2008

Unul dintre cele mai „fascinante” articole din „Romania Libera” este „Sefa la Fisc, salariu cat Basescu si Tariceanu la un loc„. Da’ ce treaba au Basescu si Tariceanu cu salariul individei? Cu siguranta cei doi au surse extrabugetare care sa le asigure un trai foarte lejer. 

Materialul incepe in felul urmator: „Marieta Cretu, directoarea executiva al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Tulcea, a incasat cel putin intr-o luna a anului trecut 17.000 lei, adica aproape cat salariul presedintelui (9.056 lei) si al premierului (8.357 lei) la un loc. Nu este vorba de un salariu fix aferent functiei, ci de venituri compuse din salariu si sporuri salariale care depasesc de sase ori retributia stabilita prin lege pentru aceasta functie publica„.

Pe langa ororile gramaticale, in material nu apare nicio sursa, fapt care ma face sa ma gandesc la „comenzi” primite de la indivizi dubiosi in viata politica. In mod normal, niciun om care are constiinta curata nu ar fi dat drumul unui articol scris la modul asta si, in niciun caz, nu ar fi fost deschiderea de ziar. Dar nu poti fi redactor-sef virgin nici macar la o revista de copii, dar’mite la „ditamai” Societatea „R”.

Ideea materialului e foarte tare, dar fara sa citezi un om, chiar si anonim, oricat de absurd ar parea, trebuie facuta. E una din regulile elementare in jurnalism. Dupa ce „savurezi” materialul realizezi ca omul nu putea scoate cifrele la intamplare, si, cel mai probabil, un fost director de prin Tulcea i-a dictat la telefon sumele de pe statele de plata si poate ca era greu sa tina evidenta tuturor hartiilor copiate in mare graba de la contabilitate. Dar putea macar sa faca o treaba on deep background. Sau nu…

Si cand ma gandesc la cat am ras ieri de stirea care a fost deschiderea de ziar, parca ma apuca fiorii din cauza tranzitiei care nu se va termina niciodata.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: