Incepe bataia pentru Olimpiada

5 08 2008

Tot mai multe institutii de presa din Romania au inceput sa faca istoria Olimpiadei, sa faca pronosticuri si alte bulibaseli de acest gen. Am cateva intrebari: Cum ramane cu acea campanie a RSF pentru boicotarea JO de la Beijing pe motiv de cenzura? Cum ramane cu solidaritatea? Inteleg ca nu e, caci avem mogulii care vor bani. Si daca unul trimite o echipa in China, vor trimite toti.

In sfarsit, depasind acest moment, mai am o curiozitate stringenta: Cum poti fi tu reporter fara sa stii ce se intampla? Urmaream o stire despre nu-stiu-ce atentat teorist sau o prostie de genul, iar reporterii acreditati la Olimpiada nu aveau habar ca s-a intamplat ceva pana in momentul in care au primit telefoane de acasa.

Deci, cum poti sa vzi ce se intmpla daca esti reporter sub escorta? Adica, ce fel de repoter esti, daca stai sub tutela autoritatilor si nu depasesti pragul? Ai acces doar la informatiile publicate pe site-urile chinezesti legate de JO. In rest, nu conteaza. Daca nu esti sunat de acasa sa fii anuntat ca s-a intamplat ceva, e nasol.

Adica, asta e presa? Inteleg ca fiecare stia foarte bine unde merge. China e o tara comunista de cand ma stiu. Acolo nu ai prea multe optiuni. Dar de ce nu au precat acolo ca turisti? Adica, asa mai reusesti sa scoti un subiect, sa prinzi ceva, sa te misti cumva. OK, nu ai acces la loje, dar nici nu ai altceva decat are concurenta. Ar foarte bine daca ar fi fost trimise cate doua echipe, macar se mai scoteau cu roaming-ul.

Ma gandesc ca, daca actiunea RSF ar fi avut o finalitate in favoarea presei, cu riscul de a se pierde miliarde de euro sau dolari din partea fiecarei tari participante, am fi spus ca intr-adevar, presa este prima putere.

In rest, nu spun decat „Hai, Romania!” cu multe medalii galbene sa le dam rusinica rusilor si chinezilor. Meritam macar asta, de dragul sportivilor care si-au rupt oasele prin cluburi dotate cu echipamente de pe vremea cand Ceasca facea al optulea Congres al PCR.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: